martes, 16 de enero de 2018

Les vessants d'Europa

La major part dels rius del continent europeu tenen un gran cabal i són llargs, per aquesta raó, la majoria d’aquests rius són navegables.

La classificació dels rius europeus es fa segons el oceà o mar on desemboquen les seues aigües. Per això, podem classificar els rius en cinc grans vessants que veurem a continuació. Són aquestes:

  • Vessant mediterrani: els rius que desemboquen en aquesta vessant es caracteritzen per ser rius pocs cabalós, ja que pertanyen a climes amb poques precipitacions. Entre aquests rius, podem destacar l’Ebre, Po i Segura.

  • Vessant del Mar Negre: aquests rius es caracteritzen per ser molt cabalosos i llargs. A més a més son regular, per això és possible la navegació per ells. Podem posar com a exemple el riu Danubi.

  • Vessant del Mar Caspi: els rius d’aquesta vessant també son rius llargs i cabalosos. Com a dada interessant  hem de dir que en aquesta vessant es troba el riu més llarg del continent europeu. Aquest riu s’anomena Volga.

  • Vessant atlàntica: els rius que desemboquen les seues aigües al Oceà Atlàntic són els més cabalosos de tot el continent, ja que passen per zones on plou de forma abundant. D’aquests, destaquem el riu Tajo, Rin i Loira.

  • Vessant àrtica: per últim, d’aquesta vessant podem senyalar que les seues aigües desemboquen en el Oceà Glacial Àrtic i els seus rius són molt cabalosos i, inclús se congelen a l’hivern. Com a exemple podem dir el riu Pechora. 
autor Szarka Gyula de Wikimedia-commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europe_geographycal_hires.jpg

La vegetació d'Europa

Europa té diferents paisatges quant a vegetació em referisc. Podem fer dues diferenciacions respecte a la diversitat en vegetació que trobem. Per una banda podem destacar la vegetació de les zones temperades. Aquesta vegetació la podem dividir en tres tipus:
  • En les zones de clima oceànic, hi ha prats i boscos de faigs i roures. També hi ha planes on creixen herbes i matolls.
Autor German Ortiz Landa de Wikimedia-commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sierra_de_la_laguna_alturas.jpg
  • En les zones de clima mediterrani, destaquen els boscos d’alzina i surera i matolls com per exemple el romer.
Autor Por los caminos de Málaga de Wikimedia-commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Romero_en_flor_(3411688585).jpg
  • En les zones de clima continental, hi ha taigàs, que són boscos de fulla perenne formats amb avets i pins.
 Per altra banda, la vegetació característica de les zones fredes del nostre continent es molt escassa. A penes hi ha vegetació i la poca que hi ha, la trobem als punts menys freds, on hi ha una gran varietat de molses i arbustos xicotets. Aquesta vegetació s’anomena tundra.
Una activitat molt interesant per a treballar aquests continguts amb el nostre alumnat de 6è d’Educació Primària pot ser l’elaboració d’un diari on, els nostre alumnes hauran de buscar informació sobre les plantes i la vegetació característica de cada tipus de clima del nostre continent. Per a fer aquesta tasca hauran de treballar amb els ordinador per a trobar informació i imatges d’aquestes plantes. Després podem fer fotos del procés d’elaboració d’aquesta tasca i pujar-les al blog d’aula perquè tots puguen veure el resultat de la seua creació.

La activitat que proposem m’agrada perquè treballem d’un mode interdisciplinari dues assignatures com son Ciències Socials i Ciències Naturals, a més a més, desenvolupen diferents competències com ara la competència digital, la competència social i cívica, la competència aprendre a aprendre i la competència en comunicació lingüística. 

Els climes freds d'Europa

Els climes freds d’Europa els podem trobar situats als llocs amb més alçaria del continent europeu. Alguns d’aquests llocs són per exemple el nord de Suècia, Finlàndia i Islàndia o els Pirineus. Podem fer una separació en dos tipus de climes freds al nostre continent. Aquests climes són:

  • Clima polar: aquest clima es molt característic com dèiem abans del nord de països como Suècia, Finlàndia, Rússia i Islàndia. Aquest tipus de clima és el més fred de la Terra, ja que les seues temperatures solen estar per davall dels zero graus durant la major part de l’any. Pel que fa a les precipitacions d’aquests llocs, són escasses i en forma de neu.
Autor NOAA/Pacific Environmental Laboratory de Wikimedia-commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Noaa3-2006-0602-1206.jpg
  • Clima de muntanya: per altra banda, trobem el clima de muntanya. Aquest clima es propi de les cimes més elevades del continent europeu. Podem trobar aquest clima als Pirineus, Alps, Montes Escandinaus i Caucas. En relació a les temperatures, són baixes durant l’hivern i fresques a l’estiu. Tanmateix, les precipitacions en aquests llocs són abundants durant tot l’any i moltes vegades cauen en forma de neu.

Amb això finalitzem els climes del continent europeu. Més endavant parlarem de la vegetació més característica d'aquest continent. Espere que vos agrade tant com a mi! 

Els climes temperats d'Europa

Els climes temperats d’Europa els podem classificar en tres tipus de climes principalment i, són els següents:
  • Clima oceànic: aquest clima és molt característic de les zones més properes al Oceà Atlàntic i del centre d’Europa. De les temperatures del clima oceànic podem dir que solen ser suaus a l’estiu i més baixes a l’hivern. Pel que fa a les precipitacions, cal dir que aquestes son abundants i regulars durant totes les estacions de l’any.

  • Clima mediterrani: és el clima característic dels punts més pròxims al Mar mediterrani i també, a les zones interiors del continent europeu. Respecte a les temperatures, podem dir que són molt elevades a l’estiu i més suaus a l’hivern. Pel que fa a les precipitacions, hem de destacar que durant l’estiu a penes plou i això fa que hagen períodes de sequera.
  • Clima continental: és característic de l’est del continent europeu com per exemple als països de Romania, Ucraïna i Rússia. Quant a les temperatures, són elevades a l’estiu i molt baixes a l’hivern, inclús per davall de zero. Les precipitacions es concentren als mesos de l’estiu. 

Protocol de Kyoto

PROTOCOL DE KYOTO 

Un projecte molt interesant per a treballar amb els nostres alumnes de 6è pot ser, buscar informació mitjançant les TIC d’un fet molt rellevant per a tota la societat mundial com va ser el Protocol de Kyoto.

El Protocol de Kyoto va ser un acord que es va portar a terme per a la reducció de sis gasos d’efecte hivernacle. Aquest acord va suposar unes mesures per a estalviar en contaminació. Aquest protocol té com a objectiu principal que els països industrialitzats reduïxquen les emissions dels gasos d’efecte hivernacle.
En aquesta activitat, els alumnes hauran de posar-se en grups de 4 alumnes i buscar amb l’ús dels ordinador de l’aula tota la informació que troben. Després hauran de fer un document amb l’eina Word que després posaran al seu portafoli. Amb aquesta activitat volem que els estudiants desenvolupen tant la competència digital com la competència social i cívica i, a més a més, la competència en comunicació lingüística.

Com a tasta final, hauran de fer una exposició grupal davant dels seus companys, ja que d’aquesta manera, nosaltres com a docents, podrem avaluar si els coneixements han sigut adquirits pels nostres alumnes. Però, per a avaluar aquests contingut i aquestes activitat, també utilitzarem altres instrument d’avaluació com ara l’observació sistemàtica i el portafoli. 

El clima mediterrani a Espanya

Podem dir que el clima mediterrani ocupa la major extensió del territori del nostre país, ocupant la Península Ibèrica per complet, exceptuant algunes zones més específiques d’altres climes, i a més a més, el clima mediterrani es característic de les Illes Balears i de Ceuta i Melilla.

Com que el clima mediterrani té una gran extensió, podem dividir aquest clima en tres variants, com són:
·        Mediterrani típic: més característic de les zones més properes al Mar Mediterrani, com per exemple les zones més orientals de Catalunya i Comunitat Valenciana, i les comunitats autonòmiques de Extremadura i Andalusia.  Pel que fa a les temperatures, podem dir que aquestes són suaus durant l’hivern i més càlides a l’estiu.  Per altra banda, les precipitacions son escasses i durant l’estiu hi ha períodes de sequera.
·        Mediterrani d’interior: aquest clima el podem trobar al interior de la Península Ibèrica, com per exemple al voltant de la depressió de l’Ebre i zones més occidentals de Catalunya. Quant a les temperatures son extremes, ja que a l’estiu són molt càlides i a l’hivern molt baixes. En relació amb les precipitacions, podem dir que aquestes són escasses encara que a l’hivern es produïxen en forma de neu.
·     Mediterrani sec: l’última variant del clima mediterrani la podem trobar a un lloc molt concret de la península com és la comarca del Baix Segura de la província d’Alacant, a la Regió de Murcia i la part més sud d’Andalusia. Les temperatures solen ser suaus als llocs de costa però extremes als punt més interiors. Respecte a les precipitacions, aquestes són escasses durant tot l’any, especialment al estiu amb períodes de sequera.


Per últim, la vegetació característica d’aquest clima és variada però escassa debut a les insuficients precipitacions durant tot l’any. En canvi, podem trobar en aquestes zones boscos d’alzina, surera i pi. També, a les zones més seques trobarem matolls i arbusts de timó.  

lunes, 15 de enero de 2018

El clima subtropical a Espanya

El clima subtropical el trobem especialment a una zona específica del territori espanyol com ara les Illes Canàries. Aquesta zona climàtica rep aquest nom perquè es troba molt prop de la zona més càlida de la Terra i, per això, té les següents característiques.



Pel que fa a les temperatures, aquestes no tenen moltes variacions durant l’any i, a més, solen ser suaus durant totes les estacions de l’any. Quant a les precipitacions, podem dir que són més abundants i freqüents al nord de les illes. Però, per altra banda, les illes més properes al continent africà, com són Lanzarote i Fuerteventura, presenten un clima més sec, es a dir, les seues precipitacions són escasses. Això ocorre pel domini dels vents del Sàhara.


Respecte a la vegetació que podem trobar als llocs amb clima subtropical, hem de destacar las gran varietat d’espècies endèmiques que podem trobar. Les espècies endèmiques es diferencien d’altres espècies a l’hora de que les espècies endèmiques sol poden créixer a un lloc determinat, com és el cas del Pi canari. 

El clima de muntanya a Espanya

Aquest clima és característic de zones que es troben a més de 1.500 metres d’alçària. Aquests llocs els podem trobar en diferents punts molt concrets del nostre país, com per exemple en les cimes dels sistemes muntanyosos del nostre país com ara els Pics d’Europa.

Unes de les característiques principals d’aquest tipus de clima les trobem en les seues temperatures, ja que normalment, les temperatures que hi ha en aquests punts geogràfics solen ser per davall dels 0 graus durant l’hivern. A l’estiu les temperatures del clima de muntanya solen ser més fresques que en altres climes, al voltant de 15 graus.

Cal dir, que les precipitacions d’aquest tipus de clima són abundants i durant l’hivern, aquestes precipitacions cauen en forma de neu. Per altra banda, encara que plou amb freqüència, la vegetació d’aquestes zones no és molt abundant. D’una banda, als punts més alts podem trobar prats naturals però sense més vegetació. D’altra banda, a les zones de menor alçaria, trobem boscos principalment de pins, roures i avets. 

Clima oceànic a Espanya

El clima oceànic el podem trobar dins d'un ample territori del nostre país, com per exemple diferents comunitats autònomes com són Galicia, Astúries, Cantàbria, País Basc, Navarra, nord d’Aragó i de Castella i Lleó.




Tanmateix, aquest clima té unes característiques pròpies en referència a les seues temperatures i les seues precipitacions. El clima oceànic es caracteritza per tenir unes temperatures suaus durant tot l’any, atés que es troba molt prop del Mar Cantàbric i de l’Oceà Atlàntic. Per altra banda, els seus estius són més frescos que la resta dels territoris del nostre país i, també, els inverns són més agradables. 

Pel que fa a les precipitacions, hem de dir que aquestes són copioses i plou amb molta freqüència, ja que als territoris amb clima oceànic sol ploure durant tot l’any. Podem dir que plou amb una freqüència regular.


Això fa que la vegetació d’aquestes zones siga molt més densa que la vegetació d’altres zones del país com per exemple al clima mediterrani que veurem en una altra entrada del Blog. 

domingo, 14 de enero de 2018

Els climes d'Espanya i Europa

Bon dia!

Com podeu llegir al títol d’aquesta entrada, la meua Unitat Didàctica es centrarà en els tipus de climes que existixen al nostre país i també, a Europa. Amb el desenvolupament d’aquesta unitat, vull que els meus estudiants aprenguen la importància de conèixer el diferents climes que podem trobar al nostre país i a més a més al nostre continent, Europa.

Espanya és un país amb una gran extensió de terra amb molts accidents geogràfic que donen una gran varietat geogràfica a la nostra terra. Per això, crec important que els alumnes sàpien i aprenguen els diferents climes que poden trobar en cada part d’Espanya i Europa, perquè, per exemple, no és el mateix clima que fa a les Illes Canàries que el clima que pot fer a Galícia. 

Autor Ftorrespiquetas1985 de Wikimedia-commons.https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Climas_de_espa%C3%B1a.png


Per un altre costat, amb el desenvolupament d’aquesta Unitat Didàctica vull aconseguir que els meus alumnes aprenguen els contingut necessaris de l’assignatura de Ciències Socials però, també vull treballar la competència digital amb la metodologia PLE, es a dir, desenvolupar un entor d'aprenentatge en els meus alumnes mitjançant l’ús de diferents eines i programes tecnològics com són l’ús d’un blog d’aula on trobareu informació i activitats d’aquesta unitat, aplicacions com Hangouts, Pechakucha o inclús un canal en Youtube amb vídeos educatius. 

 Espere que us agrade!